Attól függ

Biztos megélhetést szeretnél? Érdekel milyen hiányszakmák betöltésével tudod elérni?

2018. május 12. 19:45 - Hajnal Aladár

2018-ban nem is olyan nehéz biztos megélhetést és anyagi biztonságot elérni Magyarországon. Rengeteg szakmát és iparágat találni, ahol rendkívül komoly szakember hiány lépett fel. Kevesen végeznek adott szakterületen és/vagy külföldön dolgoznak a már végzett szakemberek. Ez hajtja fel a fizetéseket és garantálja a biztos megélhetést. S ne segédmunkás munkakörre gondoljunk! Rengeteg, szakértelmet igénylő fizikai “szakmunka” és szellemi munka is betöltetlen.

Most a legkeresettebb hiányszakmákat szedtük össze, amire érdemes lehet koncentrálni 2018-ban illetve a következő 1-2 évben, ha új karriert tervezel indítani.

A legkeresettebb hiányszakmák 2018-ban

A Magyar Közlöny frissen jelentette meg egy listában azokat a szakmákat, melyekre ma Magyarországon a legnagyobb igény mutatkozik. Sok esetben ezekre ösztöndíj program, különböző támogatások vehetők igénybe OKJ-s képzéseken keresztül. Ez a listát megyei bontásban is meg tudjátok nézni itt.

Két nagy csoportba szokás osztani a munkákat:

  • Kékgalléros vagy másnéven: szakmunkák
  • Fehérgalléros vagy mésként: szellemi munkák

p03z7q1q.jpg

Szakmunkák, fizikai munkák

Biztos vagyok benne, hogy már nézelődtél álláskereső portálon és így fel is tűnhetett, hogy a legtöbb hirdetéssel rendelkező kategóriát a szakmunkák vezetik.

Ez a kategória öleli fel a következő munkákat is: épület- és szerkezetlakatos,  asztalos, kárpitos, kőműves, ács, gázszerelő (jó tudni: gázterv készítés az épületgépész szakmérnök hatásköre), pék, villanyszerelő, női és férfi szabó, virágkötő és virágkereskedő, gépgyártás-technológiai technikus.

Fentebb felsoroltakon kívül érdemes kiemelni a logisztikai iparágat. Oly mértékű munkaerőhiány alakult ki az elmúlt években a kamionosoknál, hogy az már akadályozza a nemzetközi versenyképességet is. A vasúttársaságok mellett a személyszállítási cégek is jelentős utánpótlás problémákkal küzdenek. A helyzet súlyosságát az is mutatjja, hogy ezen a problémán már jogszabályi változtatásokkal igyekeznek javítani. Emiatt 21 éves kor helyett már 18 éves kor után megszerezhető a C kategóriás vezetői engedély belföldi forgalomra. Ez a lépés elősegíti a munkaerőpiac bővítését ebben a szegmensben.

Mérnök és egyéb szellemi munkák

A kereslet-kinálat nem csak a termelőszektorban vagy a fizikai munkát és a logisztikai ágazatban borult fel és érinti hátrányosan. A munkaerőhiány a “fehérgalléros” munkaerőpiacon is szembetűnő és egyre komolyabb problémát jelent. Ide soroljuk a következő munkaköröket is mint például az orvos, mérnök és informatikus.

Igennagy a kereslet a jól képzett mérnökök, szoftverfejlesztők és informatikai szakemebrek iránt. Olyannyira, hogy magán iskolák nyitották meg a kapuit, ahol garantált munkahellyel lehet elkezdeni a programozóvá válást. S természetesen a biztos állás ebben az esetben egyet jelent a kiemelkedő fizetéssel is. Sok esetben akár több százezres fizetés van garantálva és a legjobban kereső rétegbe tartoznak a szoftverfejlesztők. Sok multinacionális vállalat és megannyi kisebb és közepes hazai szoftverfejlesztő cég található a piacon.

De az orvoshiány is problémát okoz a hazai egészségügyben. Legkeresettebbek a szakorvosok (például gasztroenterológusparodontológus, implantológus, szájsebész vagy aneszteziológus), szakgyógyszerészek. Számos orvosképzés és azok elhelyezkedését különböző ösztöndíjakkal segítik a Rezidens Támogatási Program keretében.

Mi a következő lépés?

Az okos szakmaválasztás. Ha jól választunk szakmát, akkor jó eséllyel biztos megélhetést is magunkénak tudhatunk egész életre. Stabil anyagi háttér, elismerés és kiegensúlyozott élet várhat ránk. Emiatt érdemes sok aspektusból átgondolni, milyen területen szeretnénk dolgozni.

Mi a titka egy stabil jól fizető állás megszerzésének? Az egyik biztosan a megfelelő szakképzettség és a motiváció. Az élethosszig tartó tanulás elcsépelt frázis - de ez a jelen és a jövő. A gyorsan változó világunkban muszáj az önképzést és az önfejlesztést elsők között tartani a priorítási listán. Rengeteg ingyenesen elérhető anyaghoz segít az internet hozzá bennünket és ha az adott szakterülethez képzettséget igazoló papírra is szükség van, akkor online elérhető számos képzés. De ajánlott körbenézni az OJK-s képzések között, ahol támogatott képzéseket találunk szakmákra és területekre bontva. Így ha nem is ingyenes a képzés, akkor sem kell a finanszírozással foglalkozni és elegendő a képzés elvégzésével, de még inkább a tudás megszerzésével foglalkozni.

Ha pedig már megtaláltad álmaid szakmáját és egy hobbit is szeretnél mellé, olvass tovább.

Forrásként felhasználva: Hiányszakmák toplistája 2018-ban és 2019-ben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://attolfugg.blog.hu/api/trackback/id/tr3413914138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása